Duitse generaal ontslagen in rel antisemitisme

De Duitse minister van Defensie heeft de bevelhebber van de speciale eenheden ontslagen. Generaal Reinhard Günzel had in een brief zijn steun betuigd aan een parlementslid dat beschuldigd wordt van antisemitische uitspraken.

,,Hiermee is de zaak gesloten. We praten hier over één verwarde generaal''

Günzel, die sinds 2000 het commando voerde over de speciale eenheden van het Duitse leger, had in zijn brief de ,,moed'' geloofd van het CDU-parlementslid Martin Hohmann voor een toespraak die hij begin oktober had gehouden. Hij had de handelswijze van de joden tijdens de Russische Revolutie vergeleken met het gedrag van de nazi's.

Hohmann, die zich onder intense druk van de top van de christen-democratische CDU voor de uitspraken heeft moeten verontschuldigen, las tijdens een interview met de tv-zender ZDF de brief voor. Het ministerie van Defensie heeft de echtheid van het schrijven bevestigd.

Günzel had grote lof voor Hohmann: ,,Het was een uitstekende toespraak, van een moed, waarheid en helderheid die men zelden hoort of leest in ons land Zelfs als allen die het met deze zienswijze eens zijn of die duidelijk uiten, onmiddellijk op een hoop met extreem-rechts worden gegooid, kan u er zeker van zijn dat u duidelijk in naam van de meerderheid van ons volk spreekt'', schreef de generaal.

Hij riep Hohmann op zich niet van zijn koers te laten afbrengen door kritiek ,,die hoofdzakelijk van de linkerzijde komt''.

Volgens de minister van Defensie, Peter Struck, hadden de ,,onaanvaardbare'' opmerkingen van de generaal de militaire reputatie van Duitsland besmeurd. Maar hij legde er de nadruk op dat het om een ,,geïsoleerd incident'' ging en dat de meerderheid van de soldaten deze opvattingen niet deelde. ,,Ik heb besloten om hem van zijn commando te ontheffen en hem te ontslaan'', verklaarde Struck. ,,Hiermee is de zaak gesloten. We praten hier over één verwarde generaal.''

De speciale eenheden Kommando Spezialstreitkräfte der Bundeswehr of KSK zijn het paradepaardje van het Duitse leger en worden door de politici geroemd om hun professionalisme. De KSK-troepen namen onder meer deel aan de acties in Afghanistan.

Hohmann had in zijn toespraak onder meer gewezen op het feit dat Duitsland nog altijd gebukt gaat onder de last van de nazimisdaden. Hij stelde de ,,provocerende vraag'' of ,,er ook bij het joodse volk, dat wij uitsluitend in de slachtofferrol waarnemen, een donkere zijde in de recentere geschiedenis bestaat''. Hij wees er dan op dat joden hun stempel hadden gedrukt op de revolutionaire beweging in Rusland aan het begin van de twintigste eeuw en dat men vragen kon stellen rond het joodse ,,daderschap'' voor de miljoenen levens die de revolutie in haar eerste fase had geëist.

Het parlementslid had zijn toespraak al gehouden op 3oktober in zijn woonplaats Neuhof in de deelstaat Hessen, ter gelegenheid van het feest van de Duitse Eenheid. De rel brak pas uit toen fragmenten van de speech vorige week begonnen te circuleren in de media.

Volgens Paul Spiegel, de leider van de joodse gemeenschap in Duitsland, zijn Hohmanns uitspraken ,,het ergste geval van antisemitisme van de jongste tien jaar''.

Het Duitse gerecht is een vooronderzoek begonnen tegen Hohmann.


De Standaard van 5 november 2003.