Minister Gabriėls lid van Hoge Raad voor Diamant

Collega Johan Vande Lanotte weigert zitje om deontologische redenen

De Hoge Raad voor Diamant (HRD) krijgt er een opmerkelijk lid bij: minister van Economie Jaak Gabriėls (VLD). Hij ziet er geen graten in om zich te laten coöpteren in de belangenvereniging en lobbymachine van de Antwerpse diamant. Zijn collega en vice-Eerste Minister Johan Vande Lanotte (SP.A) heeft wél deontologische bezwaren. Hij weigert een zitje. «Deontologisch past het niet om lid te worden van een belangenvereniging», verklaart zijn woordvoerster. In de diamantsector begrijpen ze de heisa niet. «We kregen jaren het verwijt dat we te gesloten zijn. Nu doen we er iets aan en krijgen we opnieuw het deksel op de neus.»

De HRD is de officiėle spreekbuis van de diamantsector. Traditioneel zetelen enkel vertegenwoordigers van de diamanthandel en -nijverheid in de raad. Maar recent besliste de HRD om haar structuur te reorganiseren. «De diamantsector wil openheid en transparantie uitstralen», zegt woordvoerder Youri Steverlinck.

«Daarom zijn er voor het eerst zitjes in de HRD voor vertegenwoordigers van de stad, de provincie en de Vlaamse en federale regering. Niet om te lobbyen maar omdat we net beter willen begrijpen met welke vragen zij worstelen. We hopen zelfs dat ze kritisch zullen zijn. Daarom vragen we hen». Voor de VLD zetelt Jaak Gabriėls, de CD&V stuurt parlementslid Luc Van den Brande, en na de weigering van Johan Vande Lanotte koos de SP.A haar voorzitter Patrick Janssens.

Heisa

«Minister Vande Lanotte wil zich niet uitspreken over de deontologie van minister Gabriėls», zegt zijn woordvoerster Vivi Lombaerts. «Maar zelf vond hij het niet gepast om als zetelend minister in een dergelijk orgaan te stappen. Het gaat immers om een belangenvereniging. De minister heeft dat zeer uitdrukkelijk laten weten aan de HRD. Blijkbaar is er een misverstand geweest, waardoor hij toch werd gevraagd».

Zijn collega Jaak Gabriėls, Vlaams minister van Economie en Buitenlandse Handel, heeft geen deontologische bezwaren. «Integendeel», zegt woordvoerder Mark van Leeuw. «De minister zal er net voor zorgen dat de HRD veel opener wordt. Iedereen in het parlement kan hem steeds vragen stellen over zijn daden in de HRD. Zo democratisch is die organisatie nog nooit geweest». Ook de verwijten van belangenvermenging legt de minister naast zich neer.

«Alsof de HRD zonder een vertegenwoordiging van de minister haar weg niet zou vinden. Dat is een beetje naļef. Gabriėls krijgt enkel een adviserende stem in de HRD. En hij zal die naar eer en geweten gebruiken. Al de media-heisa van de laatste weken over de diamant, toont aan dat meer openheid dringend nodig is.»


Het Laatste Nieuws van 22 februari 2003.