Fortis betaalt topman 2,1 miljoen euro

Groep hamert op Europese ambities

Fortis betaalde zijn directievoorzitter, Anton Van Rossum, vorig jaar een loon van 2,1 miljoen euro. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar. Fortis zegt zijn positie buiten zijn thuismarkt, met name de Benelux, verder te willen uitbreiden. 'Fortis is een in de Benelux gevestigde financiŽle dienstverlener met Europese ambities', luidt het.

Anton Van Rossum kreeg vorig jaar 2,1 miljoen euro van Fortis, evenveel als het jaar voordien. Nochtans klom de netto-operationele winst van Fortis in 2003 met 19 procent tot 2,56 miljard euro. De nettowinst verviervoudigde zelfs tot 2,2 miljard euro door minder afschrijvingen van minwaarden op aandelen. Het loon van Van Rossum bestaat uit een basissalaris van 750.000 euro, een bonus van 732.000 euro en een bijkomende uitkering van 586.000 euro, die onder meer pensioenkosten bevat. In 2001 keerde Fortis nog een loon van 2,4 miljoen euro uit aan Van Rossum.

Ter vergelijking: Ewald Kist, de directievoorzitter van het Nederlandse ING, ontving vorig jaar 1,16 miljoen euro. Het loon van Don Shepard, de directievoorzitter van de Nederlandse verzekeringsgroep Aegon, ligt in de lijn met dat van Van Rossum, en Rijkman Groenink van ABN AMRO streek in 2003 zo'n 1,7 miljoen euro op.

De andere leden van het directiecomitť van Fortis kregen samen een loon van 7,4 miljoen euro, tegenover 8 miljoen euro in 2002. Er zitten naast Van Rossum nog zeven leden in het directiecomitť. De voorzitters van de raad van bestuur, met name Jaap Glasz en graaf Maurice Lippens, ontvingen een vergoeding van respectievelijk 194.000 euro en 309.000 euro. Uit het jaarverslag blijkt nog dat Lippens 725.000 aandelen van Fortis bezit, goed voor een bedrag van ruim 13 miljoen euro. Opvallend is ook dat de topman, binnenkort de enige voorzitter van de raad van bestuur van Fortis, over een kaskrediet beschikt van 1 miljoen euro.

Dividend

De bankverzekeraar Fortis is van plan zijn aandeelhouders een dividend uit te keren van 0,92 euro per aandeel. Dat moet nog op de algemene aandeelhoudersvergadering van 26 mei worden goedgekeurd. De aandeelhouders zullen bovendien ook over de hervorming van de raad van bestuur moeten beslissen en over de herbenoeming van Anton Van Rossum. Fortis wil Van Rossum voor drie jaar laten herbenoemen als directievoorzitter. De raad van bestuur draagt Philippe baron Bodson, de voormalige topman van Glaverbel en Tractebel, daarnaast voor als nieuw bestuurslid. Volgens het jaarverslag van Fortis moet de benoeming 'de raad van bestuur een meer internationaal karakter geven.'

Fortis herhaalt in zijn jaarverslag dat het zijn positie buiten de Benelux nog wil verstevigen. Zo wijst de groep er op dat haar bankactiviteiten in Nederland nog onvoldoende sterk zijn. Fortis ziet nog groeimogelijkheden in zijn bankactiviteiten voor ondernemingen, in het bankverzekeren, in private banking & trust, in vermogensbeheer en ook in merchant banking. Dat is een gespecialiseerde dienstverlening in kapitaalmarkten.

Oost-Europa

In private banking mikt de groep vooral op groei in Oost-Europa en AziŽ. In commercial banking, of de diensten naar ondernemingen, hoopt Fortis nog marktaandeel te verwerven in leasing en factoring. Fortis Lease moet tegen 2008 aanwezig zijn in alle landen waar Fortis Bank actief is. Fortis Lease is een 100-procentdochter van Fortis Bank.

De bankverzekeraar bracht onlangs een deel van zijn Amerikaanse verzekeringsactiviteiten naar de beurs, goed voor 2 miljard dollar aan inkomsten. De groep heeft met andere woorden financiŽle ruimte om te investeren. De resterende 35 procent in de Amerikaanse verzekeraar Assurant zullen 'afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiŽle markten' op de beurs worden gezet.

Ook wil Fortis nog kosten besparen, meldt het jaarverslag. Onder meer de backoffices van de hypothecaire kredieten, het betalings- en effectenverkeer en de verzekeringsafhandelingen moeten efficiŽnter.


Tijd van 9 april 2004.