DIAMONDS ARE A SOCIALIST'S BEST FRIEND


Het heet wellicht 'moderne sociaal-democratie': Patrick Janssens wil zitting hebben in de Hoge Raad van de Diamant. Volgens de SP.A-voorzitter is die daad ingegeven door de nobelste motieven, zoals meer transparantie, enzovoort. Janssens moet beter weten. De Hoge Raad van de Diamant is een belangenvereniging van een sector die in het middelpunt van de kritiek staat en stond. 'De Antwerpse diamant' is een constante in VN-rapporten over bloeddiamant. Om de zoveel jaren wordt 'de Antwerpse diamant' opgeschrikt door een financieel schandaal waarin telkens een deel van de sector betrokken blijkt: het failliet van de Max Fischer-bank, de Kirschen-miljardenfraude. De Hoge Raad argumenteert wel dat de sector intussen properder werd. Dat is zo, maar het is ook zo dat het fiscale luik nog altijd zeer gevoelig ligt. En het blijft zo dat de Hoge Raad geen vragende partij is om hetzelfde fiscale regime te krijgen als andere sectoren, en het is ook zo dat die Hoge Raad de Laagste Aanslagvoet propageert. Dat is begrijpelijk, voor de behartigers van die sector. Maar hoe ver kan een SP.A-voorzitter daarin meestappen?

Als Janssens zitting heeft in die Hoge Raad, wat is de manoeuvreerruimte van zijn partij dan? Tot waar zal hij die diamantsector verdedigen? Tot waar denkt hij zelf keurig en proper te kunnen blijven? ('Onafhankelijk' is zelfs niet meer relevant.) Waar ligt zijn loyauteit als er een conflict uitbreekt tussen de Hoge Raad en het gerecht, of tussen de Hoge Raad en de politiek? Waar ligt die van zijn partij, als er, wie weet, straks ingeleverd moet worden, en de SP.A moet beslissen of ook bedrijven extra moeten betalen? Om maar te zwijgen van andere valkuilen. Heeft hij echt niets geleerd van Agusta?

Wellicht heeft Janssens andere redenen. Hij uitte in besloten kring al eerder zijn zorg de joodse kiezers te verliezen. Hij wierp zelfs het visje uit of Francine Washsstock niet op een SP.A-lijst zou mogen. Wachsstock, een niet onbesproken 'zakenadvocate', ooit de raadsvrouw van seksbaas Gerard Cok. Wachsstock: haar naam alleen doet menig SP.A'er bleek uitslaan. Voor Janssens vormde dat geen beletsel. Ofwel heeft de man dus weinig politiek doorzicht, ofwel gaat hij figuurlijk over lijken voor een paar stemmen meer. In dat geval spreken we ook het best van bloedstemmen.

Walter Pauli

De Morgen van 22 februari 2003.